טלפון  03-7326997

עיצוב מרכז חדשנות

עיצוב מרכז חדשנות צבעוני עם קיר ירוק

עיצוב מרכז חדשנות בבניין לב רם בירושלים

איך שומרים על רלוונטיות בחינוך במציאות דינמית ומשתנה וכיצד מוצאים פתרונות יצירתיים לאתגרים מערכתיים ונקודתיים במערכת החינוך? 

בניסיון לענות לשאלות המורכבות הללו יזמו במשרד החינוך עיצוב מרכז חדשנות יחיד מסוגו בארץ, שיאפשר לבאים בשעריו לאמץ את החדשנות כחלק מהתרבות הארגונית של מערכת החינוך.

צוות ההיגוי והתכנון שכלל אנשי חינוך ויועץ מומחה בתחום ניהול ידע וחדשנות, הפיק לאחר חשיבה מעמיקה פרוגרמה תכנונית מפורטת של מרכז החדשנות שמשלבת לימוד עם הנאה ועם משחק. המרכז מעודד שיתוף פעולה בין המשתתפים ומשדר חופש ומתן דרור לדמיון, ליצירה ולחשיבה מחוץ לקופסה. כל זה מתוך רצון לחלוק על המוסכמות הישנות וליצור תפיסות והבנות חדשות במערכת החינוך.

היה לנו בסטודיו מיכל רוזן הכבוד והעונג לזכות בתפקיד המתכננות של הפרויקט השאפתני הזה שבו היה עלינו לתכנן ב-85 מ"ר בלבד מרכז שיכיל שבעה מסלולי פעילות מערכתיים ונקודתיים ובנוסף, פעילויות אקראיות של הדרכה והנחיה לעובדי משרד החינוך בהתאם לצרכים דינמיים שיצוצו במהלך עבודתם השוטפת.

עיצוב מטבחון צהוב במרכז חדשנות

תרחישי פעולה ולימוד שונים מיושמים במרכז החדשנות.

מרכז חדשנות מעוצב עם כיסאות צבעוניים

תרחיש של הרצאה פרונטלית

תרחישי המפגש והעבודה הנדרשים כללו הרצאות פרונטליות, סדנאות במעגל או סביב שולחן מרכזי, עבודה בזוגות או בקבוצות קטנות, עם או בלי מחשב ואפילו קיום סדנאות יוגה או פילאטיס.
המאפיינים שנדרשו ממרחבי העבודה בהתאם לפרוגרמה התכנונית היו: גמישות, הפתעה, חלל נעים, אנושי וחם, חלל שמשדר עשייה ויצירה. התבשיל של כל המרכיבים יחד ייצור את החדשנות המתבקשת.

האולם שהוקצה למרכז החדשנות ממוקם בקומת הקרקע של בנין משרד החינוך ברחוב דבורה הנביאה בירושלים. מצאתי שני יתרונות אדריכליים בולטים במיקום שלו: ראשית, הוא משקיף על חצר יפיפייה שכיום אינה מנוצלת היטב ופונה אל בית החולים האיטלקי. הנוף הנשקף מחלונות האולם הוא נוף ירושלמי טיפוסי של בניני אבן. איך זה משרת את המסר של החדשנות? אגיע לכך בהמשך.

שנית, בהיותו ממוקם בקומת הלובי של בניין שתוכנן במקור לשמש בית מלון, התקרה החשופה היא בגובה 5 מטר. גובה מרשים שניצלנו אותו בתכנון לטובת הנראות של המרכז.

פרט תעלות מיזוג, תאורה ורמקול תלויים בתקרה חשופה

פרט של התקרה החשופה

קונספט התכנון: חדשנות ועתידנות


כאשר חושבים על חדשנות עולים בדמיון סרטי מדע בדיוני שחוזים את העתיד בכלל ואת עתיד האדריכלות וסביבת החיים בפרט, כסימפוניה של חדשנות טכנולוגית.  תמצאו בסרטים האלו שימוש רב במתכות, צבעים מונוכרומטיים, מוצרים עם נראות של קוים זורמים ואירודינמיים, כיון שהסרטים מתרחשים לרוב בין גלקסיות ותוך מעוף וריחוף. אופייני גם שימוש רב בתאורה בצבעים קרים.

כל המרכיבים הללו יוצרים תחושה של עתידנות. אבל כשבוחנים באופן מעמיק מהם האלמנטים שיתרמו להצלחת מרכז חדשנות שבו יש חשיבות גדולה לתקשורת בין אישית, החדשנות הטכנולוגית, על אף היותה מרשימה כשלעצמה, היא רק כלי נוסף במשחק כאשר קונספט העיצוב יוכתב בראש ובראשונה על ידי הצורך בתקשורת פתוחה וזורמת. תקשורת כזו תיווצר דווקא במקום שמשדר חמימות, חופש (להתבטא) וקלילות.

את התחושות האלו אפשר ליצור בין היתר על ידי צבעוניות חמה ומגוונת שמשדרת פתיחות (צבעים כמו שילדים אוהבים) ועל ידי שימוש בתקרה גבוהה.

פרט ארון מטבחון צהוב משולב עם קיר ירוק

צבעוניות חמה

בעיצוב מרכז החדשנות שילבנו פריטים שתורמים לתהליכי החשיבה והיצירתיות ומסתבר שבאופן בלתי צפוי דווקא אלמנטים "ישנים וטובים" שנטינו לזלזל בהם בעידן הסגידה לטכנולוגיה מתבררים כסוס מנצח כשמדובר בעידוד חדשנות.

במחקרים שבוצעו בחמש יבשות בשנים האחרונות במסגרת חקר ענף הביופיליה, תחום מחקר שבודק את המשיכה הטבעית של האדם אל הטבע, עולה שאנשים הופכים רגועים ויצירתיים יותר כשהם בסביבה שיש בה אלמנטים שקשורים לטבע. לכן חלק חשוב מקונספט העיצוב ליישום הפרוגרמה היה הכנסת טבע לחלל, מבלי לפגוע בכבודה של החדשנות הטכנולוגית שבאה לידי ביטוי בציוד המולטימדיה המשוכלל.

איך עשינו את זה?

החלל שעמד לרשותנו היה אולם בשטח של כ-70 מ"ר וחדר רעיונות בשטח של 15 מ"ר. המגוון הרחב של תפקודים ופונקציות בחלל קטן חייב תכנון יצירתי כשלעצמו שיאפשר רב שימושיות של החלל. לצורך כך הצעתי ליצור מחיצת הפרדה מתקפלת עם הפרדה אקוסטית מעולה שמחלקת את האולם לשני חללי משנה קטנים כדי לאפשר פעילויות שונות בו זמנית.

מחיצה אקוסטית במצב סגור עם לוח מגנטי מחיק

אפשרות לפצל את האולם לשני חללים קטנים. המחיצה היא גם לוח מחיק מגנטי

השתמשנו גם בשולחנות מתקפלים וכסאות נערמים או על גלגלים כדי לאפשר שינוי מהיר ונוח של התרחישים בשטח. בין היתר אחד הרעיונות שהעלינו בסטודיו היה לתלות פריטים שונים מהתקרה לשינוי מהיר של תרחיש הפעילות באולם אבל הרעיון נגנז נכון להיום בגלל אתגרים טכניים מורכבים.

ברמה הטכנולוגית המרכז אובזר בציוד אודיו-וידאו מתקדם כדי שחוויית הלמידה באמצעות אינטראקציה בין אישית בין המשתתפים תועצם על ידי טכנולוגיות חדשניות להתנסות חווייתית. כדי לאפשר גמישות מרבית בהתניידות בחלל חידשנו את נקודות החשמל והתקשורת הרבות שהיו פזורות לאורך רצפת האולם והוספנו נקודות חשמל ותקשורת כדי לאפשר עבודה שתוכל להתרחש בכל מקום בחלל.

הכנסנו אלמנטים של טבע בעיצוב שכללו שילוב קירות ירוקים, צמחיה שצומחת באופן אנכי על הקיר, שימוש בצורות שמזכירות עלים בחיפוי הרצפה ושימוש בעץ טבעי. בין המסדרון הקומתי לבין המרכז שילבנו מחיצת זכוכית שקופה שמאפשרת לעוברים במסדרון הצמוד לצפות בנעשה בתוך המרכז. השקיפות קוראת לעוברים ושבים להתעניין ולעיתים גם להיכנס ולקחת חלק בפעילויות.
כדי ליצור אקוסטיקה טובה בלי לסגור את התקרה על ידי תקרה מינרלית אופקית תכננו ספוגים אקוסטיים תלויים בחלק העליון של התקרה החשופה.

אפקט ה-"וואו"

אפקט ה-"וואו" היה "פריט" שנדרש באופן מפורש בפרוגרמה התכנונית. חלק מהתפיסה של מקום כחדשני היא ההפתעה שהוא יוצר והתחושה של  "כזה עוד לא ראיתי". כדי ליצור את האפקט השתמשנו בכמה אלמנטים:

1. הפתעה – בתוך המרחב של בניין משרד החינוך שמעוצב ברוח בנייני האבן הירושלמיים, עם חצר רחבת ידיים שצופה אל הבניין שהיה פעם בית החולים האיטלקי, המרכז נראה כמו משהו שונה לחלוטין – מזמין, מסקרן, צבעוני ובלתי צפוי. בתקופה שלאחר השקת המרכז נכנסו רבים מעובדי משרד החינוך שחלפו במסדרון בדרכם לקפטריה כדי לבדוק במה מדובר ואפילו אחרי כמעט חודשיים כשהגעתי עם הצלמת, קטיה לין, ליום צילומים שמענו קריאות סקרנות ותמיהה "מה זה?" ואנשים עמדו מול הוויטרינות השקופות וניסו לפענח מה עושה כאן המרחב הכל כך שונה. ההפתעה מייצרת חדשנות.

מרכז חדשנות עם כיסאות צבעוניים ותקרה לבנה חשופה

מה זה?  מבט מהמסדרון. הניגוד בין בניין האבן הכבד לקלילות של המרכז יוצרת הפתעה ואווירת חדשנות.

2. שקיפות – גם היא נדרשה כבר בשלב הפרוגרמה. מתוך המסדרון שמוביל לקפיטריה אפשר לצפות בכל הנעשה במרכז. השקיפות כשלעצמה יוצרת תחושה של מקום נגיש ומסקרן והניגוד בין נראות הבניין לזו של המרכז יוצר אווירת חדשנות.

3. צבעים רוויים –  שימוש בצבעים מגוונים רוויים יוצר מסר של חדשנות.

עיצוב חדר רעיונות עם שולחן בר במרכז חדשנות

שימוש בצבעים רוויים בחדר הרעיונות

4. תקרה חשופה – בעלת נראות מתועשת שנתפסת כחדשנית והגובה שלה נותן תחושה של מרחב פתוח.

עיצוב תקרה חשופה בלבן עם מקרן תלוי וספוגים אקוסטיים

תקרה חשופה יוצרת קלילות ופתיחות

עיצוב תקרה חשופה בלבן

5. שילוב קירות ירוקים עם צמחיה אנכית – צמחייה כשלעצמה היא פריט שמשדר צמיחה והתחדשות, היא מתקשרת לחדשנות כשהיא מיושמת באופן פחות סטנדרטי וצומחת אנכית על גבי הקיר. כאמור, מחקרים מוכיחים ששילוב אלמנטים מהטבע בסביבת העבודה מעודד יצירתיות שמצידה מובילה ליצירת חדשנות.

מטבחון צהוב עם רצפה צבעונית וקיר ירוק

שילוב קירות ירוקים

רוצים לקרוא עוד על עיצוב סביבות עבודה חדשניות? מוזמנים להציץ בכתבה על פרויקט קונספט של עיצוב סביבת עבודה כפלטפורמה לקהילת עובדים חדשנית